Geschreven door De Hummeltjes Club 22:25 Uncategorized

Wat is het verschil tussen gastouderopvang en kinderopvang?

Gastouderopvang is een vorm van kinderopvang waarbij een opgeleide gastouder opvang biedt aan kinderen in zijn of haar eigen huis. De gastouder kan opvang bieden aan één of meerdere kinderen tegelijk, afhankelijk van de afspraken die gemaakt zijn met de ouders. Gastouderopvang wordt vaak gezien als een persoonlijkere en huiselijkere vorm van opvang, omdat de kinderen opgevangen worden in het huis van de gastouder en dus niet in een grotere opvanginstelling.

Kinderopvang is een algemene term die gebruikt wordt voor alle vormen van opvang voor kinderen tot 12 jaar. Dit kan zijn opvang in een kinderdagverblijf, een buitenschoolse opvang, een peuterspeelzaal of opvang in een gastouderopvang. Kinderopvang is bedoeld om ouders te ondersteunen bij het combineren van werk en opvoeding.

Gastouder Drachten

De belangrijkste verschillen;

  1. Locatie: Kinderopvang kan plaatsvinden in verschillende soorten instellingen, zoals kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, buitenschoolse opvang of opvang in een gastouderopvang. Gastouderopvang is een specifieke vorm van kinderopvang waarbij de opvang plaatsvindt in het huis van de gastouder.
  2. Persoonlijke aandacht: Omdat gastouderopvang vaak plaatsvindt in een huiselijke setting en de gastouder opvang biedt aan één of enkele kinderen tegelijk, kan deze vorm van opvang vaak meer persoonlijke aandacht bieden aan het kind dan grotere opvanginstellingen.
  3. Flexibiliteit: Gastouderopvang kan vaak meer flexibel zijn wat betreft opvangtijden en -dagen, omdat de gastouder vaak op individuele afspraken met de ouders werkt. Bij kinderopvang in een grotere instelling zijn de opvangtijden en -dagen vaak vaste en kan het moeilijker zijn om hierop aanpassingen te maken.
  4. Kosten: De kosten voor gastouderopvang kunnen variëren en afhankelijk zijn van de afspraken die gemaakt worden met de gastouder en de ouders. Kinderopvang in een grotere instelling kan duurder zijn dan gastouderopvang.
  5. Regelgeving: Gastouderopvang valt onder de Wet op de Kinderopvang en moet aan bepaalde eisen voldoen, zoals het hebben van een diploma of een verklaring omtrent het gedrag (VOG). Bij kinderopvang in een grotere instelling zijn de eisen vaak nog strengere en moeten er bijvoorbeeld meer medewerkers aanwezig zijn.

Er zijn dus belangrijke verschillen tussen gastouderopvang en kinderopvang. Gastouderopvang is een specifieke vorm van kinderopvang waarbij de opvang plaatsvindt in het huis van de gastouder, terwijl kinderopvang een algemene term is voor alle vormen van opvang voor kinderen.

Zoek je Gastouderopvang in Drachten? Neem contact op met de Hummeltjes Club.

(Visited 65 times, 1 visits today)
Sluiten